Turist i Budapest
(faktasäkrad 2019-03-03, länkningar 2022-05-02)
Då vänner och bekanta ibland ber oss om lite tips om vad att tänka på om man ska åka till Budapest så har vi passat på att samla ihop lite information baserad på våra erfarenheter av att ha besökt Budapest och Ungern regelbundet sedan 2007. I takt med hur det ungerska samhällets utveckling gått i en tveksam riktning på många fronter, så väl i förhållandet till EU och den lite tveksamma hållningen i närområdets oroligheter så har vi avstått från ytterligare resor till härliga Ungern. Det har inte varit med något lätt hjärta.
Innan du reser – Lite praktikaliteter på hemmaplan.
Pengar, i Ungern har man forint och den ligger tämligen stabilt mot vår svenska krona. Över tid har vi haft likartad växelkurs med runt 3000 forint för 100 svenska kronor, ibland lite upp ibland lite ned. Under våren 2017 så bytte sedlar till nya utföranden, de gamla gällde under 2017. Tänk på att de riktigt höga valörerna i form av 10.000 och 20.000, de är inte alltid gångbara överallt. Växlar du till dig sedlar på hemmaplan så är det vettigt att försöka få sedlar de lägre valörerna 2000 eller 5000 forint. Vissa hotell väljer dock att alltjämt sätta sina tariffer i Euro och vill ibland ha betalt i kontant i euro. Så sent som hösten 2016, fick vi jaga runt i Budapest för att ta ut euro i automat för att betala hotellet. Vilket kändes lite skumt, och vi inte kommer stanna på det hotellet igen.
Bankkort, som på de flesta andra ställen så är plastpengar(betalkort) fullt gångbara i Budapest. I alla fall i butiker, på restaurang, och på hotellen. Fő-taxi med fler hävdar likaledes att plastpengar är helt ok. Men jag skulle kolla innan man sätter dig i taxin. Det går även att ta ut kontakter i automater på de flesta shoppingställen. Du får oftast ett val om att få fast debiteringen i svenska kronor vilket kan vara bra för vissa kortalternativ. Vår bank har dock något bättre avtal (våren 2017) så om man väljer att ta ut i forint och vi sparade typ 30 kr på ett uttag på 1500 kr. I övriga sammanhang, på strandbadet, sightseeingbussen och fruktståndet så är det kontakter som än så länge är det enda eller iaf enklaste alternativet.
Sjukförsäkringskortet, skaffas från Försäkringskassan innan avresa, om oturen skulle vara framme dvs…
Vaccinationer; rådgör med din vaccinationscentral, hepatit A och TBE?
Hotell och boende;
vi har inte direkt så mycket erfarenhet av olika alternativ, mycket beroende på att vi hittat ”vårt hotell” i form av Fraser Residence på Nagytemplom Utca 31 i distrikt VIII Jòzsefváros. (nytt namn på hotellet sedan 2020 är Escala Hotel & Suites) Vi har dock testat en handfull alternativ i form av, en trevlig privatlägenhet norr om centrum, ett mindre rekommenderbart lägenhetsalternativ på Király utca och en mycket luxuös visit på Ritz-Carlton vid Déak ter och Corinthia men vi återkommer oftast till Fraser och har hittills inte blivit besvikna. Vi bokar alltid via booking.com som hittills gjort ett fantastiskt prisvärt jobb med möjlighet att avboka tämligen nära avresedagen. Nackdelen är att man sällan bli uppgraderad till bättre standard om man bokar via dessa bokningssajter. Så grundtipset för dem som inte behöver avbokning i i sista sekund är att istället boka via hotellens egna sajter. Och om du letar hotell så bör du fundera på hur du vill bo, är det flodutsikt som hägrar så är det kanske läge med Sofitel Chainbridge hotell eller InterContinental som är lyxiga alternativ. Corinthia är väldigt bekvämt och tillrättalagt framför allt med Executive lounge,till och med Ibis har flera lokaliteter på olika ställen där Heros Square är ett av de bättre om än något utanför den direkt innersta smeten. Kommer ni stanna lite längre och vill kunna tvätta lite kläder och eventuellt laga egen mat, kolla på lägenhetsalternativen.
Till Budapest,
Flyg;
Vi har hittills bara flugit med (konkursade) Malev och Wizzair, Norwegian flyger likaså på destinationen men det är enklare för oss att åka från Skavsta/Nyköping än Arlanda/Stockholm så Wizzair har varit vårt val de senaste 5 åren. Wizzair har idag, 2017, tre typer av biljetter, allt från ”jättebudget – Basic” till ”extraallt – Wizz Plus” där oftast valt den senare eftersom det är så liten prisskillnad från mellanalternativet och vi uppskattar, ombokningsbarheten, Priority (tidig ombordstigning på planet) men numer får man tråkigt nog betala extra tillägg för ”fast track” genom säkerhetskontrollen i Budapest där köerna sommartid kan vara tämligen tidskrävande. Flygtid strax under 2 timmar, oftast i tid dvs mindre än 60 minuters försening. Enligt min sammanställning 2017 inträffade en längre försening dvs mer än 1 timme ca 1 gång er kvartal på sträckan NYO-BUD med Wizzair
Tåg;
Budapest har flera direktförbindelser med andra städer utanför Ungern, exempelvis Berlin, Wien och Prag. Mer information om internationella tågförbindelser finns att ta del på från tyska Bahn.de eller via ungerska mav.hu
Bil;
Ungern har ett system med speciella vägskatter för motorvägsnätet, precis som i grannländerna Österrike, Slovakien och Tjeckien , för mer information så googla lämpligast magyar + vignette för aktuell information. Har man kört hela vägen hit så har du en viss vana a sånt redan innan kan man anta. Annars rekommenderas att kolla med Motormännen som har en bra sammanställning om trafiksituationen i landet.
På flygplatsen,
Ta några minuter här efter att ni landat för att göra lite praktiska saker som kommer spara tid och kanske frustration och oro. Börja med att skaffa biljetter till lokaltrafiken redan här. Bkk (Budapest lokaltrafik) har sitt biljettkontor till höger utanför grindarna i ankomsthallen, där man snabbt, enkelt och oftast på god engelska kan fixa sitt (fler)dagkort/ för att kunna åka tunnelbana, spårvagn, buss och trådbuss. Det går bra att betala med plastkort här vilket är smidigt. Biljetter med längre giltighet, exempelvis 7 dagars kort, är namnsatta vilket gör att de kommer efterfråga legitimation vid köp! Givetvis kan biljetter även köpas på de flesta tunnelbanestationer men språket kan göra det spännande att få de biljetter man faktiskt vill ha. Vårt personliga rekord är tre besök i biljettluckan för att få rätt biljetter. På de stora knutpunkterna (bl a järnvägsstationerna) finns även biljettautomater med engelsk/tysk meny som funkar bra. Ett alternativ kan vara att skaffa sig ett Budapest-Card som gäller som inträde till museer och resor på i lokaltrafiken. finns i 24/48/72/osv timmars kort.
Till och från flygplatsen;
det går att åka kommunalt – en övning värdig den striktaste asket eller superekonomiske, färdvägen går i så fall från flygplatsen med antingen buss 100E som går var 30 min från terminal 2 till Deák Ferenc tér Metro eller 200E till tunnelbanestationen Kőbánya-Kispest där man tar tunnelbanelinjen M3 (blå linje) in mot staden, billigt (900 ft /34 kr/person) javisst men tids- och tålamodskrävande. Taxi funkar lika så, men risken att bli blåst är överhängande även om det har blivit bättre i och med att de måste köra med taxameterpris numera men även dessa verkar snurra allt för fort i många fall, vår senaste resa från centrum ut till flygplatsen (hösten 2016) kostade ca 500 kr, året dessförinnan gav vi ca 300.
AirportShuttle – minibus med andra
Vi åtker oftast och helst med MiniBud en shuttleservice (minibussar) som tar en dörr till dörr på hotellet eller någon av stadens järnvägsstationer om resan ska gå vidare från Budapest. Stalltipset är att passa även på att boka upphämtningen inför hemresan redan vid bokningsdisken. Det spar lite på nerverna istället för att ringa dagen innan för att boka upphämtning:) Räkna med någon halvtimmes väntan på er buss på flygplatsen och ytterligare en restid på ca 30 minuter till centrum. Priser för 2018 såg ut enligt följande för två; enkel resa 5900 forint /210 kr eller 10900 forint/380 kr för tur och retur. MiniBud’s disk hittar du till vänster när ni kommer ut tullkontrollen på flygplatsen.
Hyrbil
Hyrbil, är givetvis ett alternativ, det finns en salig uppsjö av firmor som tillhandahåller tjänsten och går att boka hemifrån. Tänk på att de reserverar ett relativt stort belopp upp mot 1000 Euro som säkerhet när du hämtar ut bilen. Trafiken är hanterbar, bra vägar men kan vara svettigt att parkera på grund av inbrott och risken för parkeringsskador. Boka gärna hotell med garageplats i så fall!
Ta sig runt i staden;
Pestsidan är förunderligt platt och man kan med fördel promenera. Strapatserna kan gärna bli lite långsträckta så det finns alternativ att komma runt i form av tunnelbana, buss och spårvagn. Budasidan är lite mer kuperad och inbjuder inte riktigt till samma strosande, vilket är lite synd för ’halvan’ förtjänar att upptäckas. på Buda regerar ovanjordstrafiken även om tre av fyra tunnelbanelinjer tekniskt även har sina ändstationer på Buda-sidan. Funderar du på Budahalvan så rekommenderas start att skaffa en detaljerad karta över lokaltrafiken vilken brukar finnas att få kostnadsfritt på BKK`s olika trafikupplysningar.
–Åka kommunalt; tunnelbana och spårvagn är enklast, buss och trådbuss finns för den lite mer äventyrslystne. Tunnelbanesystemet är uppbyggt kring 4 linjer och funkar över lag stabilt även om standarden på blå linje (M3) kan kännas lite skraltig (även om renoveringsarbeten pågår under 2017-2018 och vagnar så väl som och stationer kommer att uppdateras). Den charmiga gula linjen (M1) kan mer betraktas som bullrigt museal, här skiljer man på nedgångarna och man behöver ha koll på åt vilken färdriktning/håll man ska åt. Gul linje är den äldsta av Budapests linjer, ja faktiskt en av Europas tidigaste med rötterna i sent 1800-tal.
Tips, biljettkontroller förkommer dagligen, se till att ha biljetterna lätt tillgängliga.
–Sightseeingbussar finns, bland annat anordnar CityOpenTour eller HopOn-HopOff som utgår från Erzébet tér om man vill se allt vad alla andra åker runt för att titta på. Vissa av dessa bussar har en bandad guideslinga man kan lyssna på, i andra fall, levande guide som berättar.
–Taxi; inne i stan är taxidjungeln inte lika rå som ute vid flygplatsen, känner man för så är det förhållandevis billigt och inget man behöver undvika generellt, Taxibilarna ska enligt lag numera vara gula och ha prisuppgifter anslagna samt att taxameter används. Ett stalltips av egen erfarenhet, hoppar du in i en taxi på stan så är risken större ett bli blåst än om du ber hotellet ringa en bil. Be om ett prisöverslag när du sätter dig i bilen, oavsett!. En av de största firmorna heter Fő-taxi och det är de som är ”officiell” flygplatstaxi.
Shopping;
Shoppinggatan nummer ett är Vací utca som går mellan saluhallen (Nagy Vásárcsarnok) i söder och Vörösmarty tér i norr i centrum. Saluhallen är värd ett besök med sina härliga dofter, goda smaker och genuin ungersk atmosfär. Se upp för ficktjuvar i trängseln! Är man inte helt shoppingfrälst så ter sig Vaci Utca mest som vilken annan shoppingstreeta som helst. Ett guldkorn finns dock i form av handgjorda herrskor med god renommé på Vaci Utca 10, men undvik tvålnasarna som vill ge dig ett gratisprov av tvål från döda havet… de kanske är harmlösa men uppsikten av dem får oss att tänka på skräniga måsar (merparten av säljarna vi mött verkar tämligen framfusiga och definitivt inte av ungerskt ursprung)…
Shoppingcentrum
I Budapest finns ett par stora köpcenter där WestEnd vid tågstationen Nyugati är störst med 300 butiker av blandad valör, Mammut vid Szell Kalman tér det lite mindre och ligger på Buda-sidan, Arena Plaza stor till ytan och mindre trångt än WestEnd men aningen off, strax bortom järnvägsstationen Keleti. Om du har gällande busskort så ta buss 80/80E de femhundratalet metrarna österut (strax bortom bensinmacken) så kan du stoltsera med att ha åkt trådbuss.
Ikea – om hemlängtan blir för stor
Skulle längtan efter köttbullar, smågodis och Bokhyllan Billy bli akut så återfinns Ikea vid tunnelbanestationen i öster vid Örs vezér tere röd linje.(M2) Varuhuset ligger en kort promenad från stationen, ”strax över torget, ta sikte på det blå huset” uppåt vänster från tunnelbanetåget sett eller gå helt enkelt i riktning mot alla blå ikea-kassar. Dessutom finns ett antal mindre köpcentra runt om i staden. Om vi ska slå ett slag något av dem så nämner vi och rekommenderar det mindre och lugnare Corvin Plaza vid Corvin Negyed, I källarplan finns en trevlig välsorterad livsmedelsbutik CBA/Prima som ”räddat” oss flera gånger. Det finns även en trevlig Lidlbutik strax söderut längst ned på torget bakom.
Säsongsmarknader med hantverk
Beroende på säsong så brukar det vara marknad vid sydöstra änden av Deak Ferenz tér på google maps har platsen fått namnet Pop Up Park , med hantverk i skinn och andra handarbeten, här i närheten finns även de stora trevliga lyxhotellen så som Ritz-Carlton och Corvinus
Mat;
Lite raljant så skulle man kunna kunna säga att det ungerska kökets tre grundpelare är:
Paprika i alla dess former (Gulasch i all ära men testa gärna någon kötträtt med Lecsó – paprika/lökröra). Friterat (testa den äkta varianten på langós med gräddfil, vitlök och ost och fundera på om den smakar om sommaren i festival-Sverige.) Sist men inte minst, den goda men lite moraliskt tveksamma Gåslevern.
Alla kända snabbmatskedjor finns representerade. Godaste pizzan vi hittills har ätit finns på Don Roberto i närheten av tunnelbanestationen Arpád hid,, ett ställe vi råkade snubbla på när vi bodde i strax bredvid. Namnkunniga Cafe New York (här) rekommenderas för dess storslagna innemiljö, men det är inte riktigt något ”sitta i solen-cafe”. Det kända och trevliga Caféet Gerbauds, där man kan sitta med näsan mot solen och bliga ut över torgets myller av turister och allsköns av det dagliga stadslivet. Likaledes finns på motsatt sida torget, Hard Rock Café för den som vill osäkerhetsreducera en smula.
Matgatan och Mattorget
I guideböckerna återfinns ofta det som benämns som ”matgatan” Radáy utca och på senare åt har även ”mattorget” på Liszt Ferenc tér tillkommit. Över lag så har restaurangutbudet blivit allt mer koncentrerat och de riktigt lokala mathaken längs allfarvägarna blir allt färre till skillnad mot de multinationella snabbmatställena, vilket i alla fall vi känner är lite tråkigt.
En tidigare personlig favorit för oss har varit Retes ház i närheten av Basilikan, stuket med att sommartid få sitta på trottoaren passar väl inte alla men atmosfären varit trevlig, men numer verkar ”strudeln” vara det enda som motiverar ett besök. För den mer vågade finns exempelvis några typiska bespisningsrestauranger med billig vällagad men ack så färglös mat, i en del guideböcker så nämns gärna Frici Papa (kiraly utca 55) som ett trevligt alternativ för den med lite budgetångest. Lotta återkommer ofta till att vi borde äta Carpaccio på Cafe Gusto oftare. På senare år har vi fastnad för salladskedja Tejivo som finns på ett par ställen i centrum, exempelvis bredvid McDonalds vid Déak Ferenz tér eller i närheten av Corvin Plaza.
Ett trevligt ”sommarbar” vid Donau’s strand med bästa utsikt är Bálna Terasz i närheten en bit nedanför saluhallen ut efter vattnet, Generös dryckeslista och enklare maträtter. Synnerligen aktiva på facebook och verkar attrahera lokalbefolkningen likväl som oss turister.
Dryck;
skulle nog säga att Ungern är en vin-nation där det vita (fehér bor) kommer från sydvästra delen och i nordöst jäser det röda (vörös bor). Sorterna är många och druvvalen inte alltid helt lättplacerade. Riktmärket kan dock vara att står det Egri Bivaker flaskan så kan du förvänta dig ett mustigt rödvin. För den om gillar bubbelvin (Pezsgö) så finns givetvis Törley’s sortiment med flera alternativ som vi inte hittar på bolaget i Sverige. Exempelvis är Talisman som ett tämligen sött men helt acceptabelt billigt alternativ och sedan finns tre nya Excellance-serie känns igen på dess ”vita” flaskor i mellanprisklassen som vi brukar försöka få med ett par flaskor hem varje resa. Annars rekommenderas varmt Hungaria Extra Dry som det mer torra alternativet. Det storsäljande bubblet från ”Chapel Hill” som du hittar på bolaget finns sällan på hyllorna i Ungern utan vinhuset heter Balatonboglári Borgazdasági och på flaskorna står det helt kort BB. Om andan faller på och tiden finns så rekommenderas att besöka något etablissemang där det står Borház (vinhus) på skylten.
Givetvis finns även öl (sör viket uttalas med sch-ljudet precis om i ”kör!”) i de mest upptänkliga varianter inklusive varianter med citrus-smak. Ungerska staten har på senare tid försökt att sätta fokus på att de mindre ungerskägda bryggerierna ska få bättre villkor gentemot de stora multinationella dito som köpt upp några av de större marknadsledarna (exempelvis ägs Soproni ägs av nederländska Heineken).
Mer att göra;
Uppslagen om vad man kan göra i en miljonstad som Budapest är väl lika många som antalet besökare. Här nedan finns ett axplock med saker på vad man kan göra för att fördriva lite tid.
Bad -Budapest har flera badalternativ, beroende på årstid så finns många möjligheter att ta ett bad. För den badsugne och kulturintresserade så finns flera kända termalbad exempelvis, Hotell Gellert vid Gellertberget eller Szechenyi i stadsparken. Det ärdär de kända bilderna på farbröder som spelar schack sittande i poolen hämtats ifrån. Ett inte allt för turistigt alternativ är att åka till Romaíbadet ett utomhusbad en bit norr om staden med fler ur lokalbefolkningen och lite mer genuin stämning och något bättre priser. Hit kommer man enkelt med pendeltåg H5 från Batthyány tér stationen på Budasidan till station Rómaifürdő.
Slottsområdet på Buda sidan -Varför inte ta en promenad över kedjebron (Szechenyi lanchid) till bergbanan och upp till slottsområdet. Där kan man strosa runt, och njuta av utsikten. Passa på att blicka väster ut och se ut över Budasidans kuperade terräng och passera presidentens kontor. Här finns även den kända Fiskarsbastionen.
I Pests centrum-Besök Basilikan vid Szent István tér där man sommartid iaf kan gå upp i spiran och njuta av utsikten över Pest. På torget nedanför finns ett rikt restaurant och caféutbud. Ett stenkast söderut finns Erzébet tér, en park med sitt nya Pariserhjul. Det är från den här parken som de flesta Hop-On Hop-off bussarna har sin utgångspunkt.
-Fortsätt ännu ett par stenkast sydväst och du är på Vörösmarty tér, och stanna till som de turister på Café Gerbauds och njut av det ungerskrostade kaffet och deras exklusiva bakverk. Från kan du kliva ned i tunnelbanans Gula linje M1 (i riktning Mexico Körut) och ta dig till Hösök tere (Hjältarnas torg) för att se det storslagna torget och de olika konstmuseerna. Promenera över torget och i parken (Varoslíget), här inne finns exempelvis Szechenyi badet och Budapest Zoo.
-Åk spårvagn längs Donaus västra strand (Budasidan) till Batthyány tér och beskåda den imponerande Parlamentsbyggnaden som ligger på motsatt sida om vattnet.
-Eller varför inte besöka nått av de otaliga museerna i staden, här finns ju transportmuseet alltjämt finns kvar på vår lista över platser att besöka:-)
-Rent av, gör som vi, gör det som faller er in, pengarna brukar räcka länge.-)
Om vädret är bra så är ett besök på Magaretaön mitt i Donau trevligt. Det går spårvagn som stannar mitt på bron i södra änden av ön. Eller så finns möjlighet att ta en tur med flodbåt till norra delen av ön och gå söderut. På vägen kommer du kunna se bland annat Japanska trädgården, Dominikankyrkans ruin, Platanius stand som är ett av alla fribad i Budapest. Inför Fina 2017 – mästerskap i vattensport så har ön genomgår en uppstädning. Det gjorde att parken snyggats till, gångar och vägar lagts om, vattenspelet i söder, uppdaterat osv. Dessvärre verkar alla kiosker och mathak längs vägen fått stryka på foten på ön. Nya lokaler förbereds men i juli 2017 var det inte klart för öppning. Så tänk på att ta med dryck om vädret kräver! Fyll på med kall dryck och Langos vid nått av stånden längs vägen söder över. Eftersom som trafiken på ön är starkt begränsad så kan man med fördel även ta en tur med häst och vagn, eller lokalbuss 26 och 226.
Stadens museer är väl värda ett besök om man har det intresset, Nationalgalleriet hittar du vid kungliga slottet på Budasidan. Nationalmuseum finns vid Kàlvin tér, Konstmuseet vid Hösök Tere. Judiska Museet / Synagogan vid Astoria stationen (M2 röd linje).
Tips för dem små, Transportmuséet vid stadsparken, Bergbanan upp till slottet vid kedjebrons fäste, Budapest Zoo i Stadsparken, Labyrinten på Budaslottet, Planetariet vid Népligét (söder om Keletistationen) Csopa-vetenskapscenter. Platanius strand som är ett äventyrsbad på Margaretaön.
Nattliv;
här får vi nog inse att vi inte har rätt erfarenheter. Det enda riktiga tipset vi kan lämna är att kolla om lokaltrafiken kan ta er hem, för Budapest har rikt nattliv för den som vill.
Spår av Sverige;
Om hemlängtan har bitit sig fast i sinnet så finns ett par små öar av spår från fäderneslandet att hitta utöver det självklara Ikea-varuhusen, det blir ett andra som öppnar nu i sommar, så finns utöver Svenska Ambassaden exempelvis dessa;
-Vatí utca 43, en minnestavla på väggen över Karl VII som rastade sina hästar på väg mot Stralsund.
-Olof Palmes gata hittar du i anslutning till Hjältarnas torg – Hösök tere.
-Raoul Wallenberg har flera platser som anknyter, dels en minnespark i närheten av Synagogan, en hel vägsträcka längs Donau nedanför Citadellet på Budasidan och en staty i Szent Istvan park på Pestsidan i höjd med Margaretaön.