Hoppa till innehåll

Anekdoterna får nytt liv. – Eller, hur jag jobbade ihop till en HD och(!) en Volvo Turbo på min sommarsemester.

Under min uppväxt var det inte helt ovanligt med sedesamma historier om hur den unge ynglingen tagit sig i kragen och slavat hela sommaren enkom för att förverkliga drömmen om den när Mopeden, Lätta MC’n eller rent av Epa-traktorn.

Så här i efterhand undrar jag inte om det mest var anekdoter som spreds för att om möjligt fostra och dana oss som medborgaren att kämpa målmedvetet och troligtvis även spara till våra kommande utgifter. Ja till och med en och annan mopedtidning som vände sig tll den evigt tillkommande skaran av fjuniga 15-åringar gjorde sitt till för att sprida evangeliet. Kanske inte alltid i fullt så raka ordalag utan insprängda passus här och var i artiklar om hur andra fjunbeklädda motormaniaker kommit att förverkliga allas vår dröm.

Så här i efterhand har jag kommit på helt andra tankar om hur hur vi borde fått lära oss om marknadsekonomin och upplyst oss om hur snabbkrediter, räntefria avbetalningar och SMS-lån snabbt kunnat spoliera en och annan bekymmerslös själ. Även om det bevisligen även går att göra mediekarriär på att vara ekonomiskt frisinnad, se bara på den strida ström av deltagare till Lyxfällan, eller vad nu spektaklet heter.

Nåväl; åter till de hallmärkta berättelserna och den stoiska tanken på att uppoffra sig, bita ihop och jobba oförtrutet för att nå någon personlig belöningen på sikt.

Ty denna sommar som gick gjorde jag just detta. Jag tillbringade hela min sommarsemester med att reda ut och avsluta en släktings kvarlåtenskap. Så jag kan med säkerhet säga att mitt ”sommarjobb” just resulterade i att jag fick såväl en Harley-Davidson som en Volvo 940 Turbo…. (Jo, om sanningen ska fram så hade jag fått blivit vid dem mot en vettig peng om jag nu inte lagt de lata sommardagarna på att dö-städa och renovera. Men det låter ju inte riktigt lika stoiskt och moraliskt rättframt att bara ha fått det via att ärva det hela rätt upp och ned, eller hur?!:-)

Allt när nu kanske inte fullt så guldskimrande när allt kommer omkring – här 22 år av avdunstad bensin som verkligen ställt till det. Men om polisen Antonsson i Byköping konstaterade; Skit i förgasaren!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.